Kako rastu jastozi?

Jastozi su u suštini meke i nježne životinje. Njihovo krhko tijelo raste unutar krutog oklopa. Vremenom, tijelo im postane previše veliko za ljušturu u kojoj se nalazi.

Oklop koji štiti jastoga od raznih grabljivica postane toliko tijesan i neugodan, pa je on prinuđen da ga odbaci. Kada se to desi on se skriva na dnu pod kamenjem, kako bi se zaštitio od riba i grabljivica sve dok mu se ne formira novi, veći i ugodniji oklop. Vremenom mu i ovaj oklop postane tijesan i čim osjeti pritisak i neugodnost, priča se ponavlja iznova i iznova.

Podsticaj jastozima da rastu je da se osjećaju neugodno i pod pritiskom. Kada bi jastog imao doktora, nikada ne bi porastao, jer ako bi se osjećao neugodno, doktor bi mu dao lijek i on bi se osjećao dobro. Nikada se ne bi otarasio svog oklopa i što je najvažnije, nikada ne bi rastao i napredovao.

Ukoliko uvijek, kada se osjećamo neudobno i pod pritiskom, posegnemo za udobnostima ili tabletama kako bi otklonili smetnje, nikada nećemo izaći iz ljušture koja nas sputava. Zapravo moramo da shvatimo, da kada se osjećamo napeto i neugodno, to je zapravo signal da trebamo da napredujemo i rastemo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s