Od hastahane do ruševine

Nije to bilo tako davno, kada je Bosna i Hercegovina dobila svoju prvu hastahanu – javnu bolnicu izgrađenu u staroj jezgri glavnog grada Sarajeva, u ulici Halilbašića, iznad Mustaj-pašina mejdana.

Hastahanu je izgradio bosanski veliki vezir Topal Šerif Osman-paša i njena namjena je bila da se u njoj liječe civilni bolesnici sa prostora Grada. Nedugo kasnije, u mahali Magribiji (Marijin Dvor), izgradio je i drugu hastahanu, ovaj put namijenjenu za vojne bolesnike.

Hastahana je imala kapacitet za 40 bolesnika, a usluge liječenja su bile potpuno besplatne. Njeno održavanje i rad je finansirano iz Gazi Husref-begovog vakufa sve do 1879. godine. Nakon toga, finansiranje preuzima Zemaljska vlada, uz i dalje znatna izdvajanja novca iz budžeta Vakufa. U ovoj hastahani je obavljena i prva operacija na mozgu u Bosni i Hercegovini 1891. godine, u to doba modernom neurohirurškom tehnikom. Ovu operaciju je izveo doktor Karl Bayer, koji je došao u Sarajevo za vrijeme Austro-Ugarske.

Nakon izgradnje Zemaljske bolnice na Koševu, hastahana u ulici Halilbašića se pretvara u Zavod za duševne bolesnike. Poslije Drugog svjetskog rata, hastahana postaje Škola učenika u privredi, a osamdesetih godina prošlog stoljeća ovaj objekat je služio za smještaj gradske sirotinje.

hastahana

Danas, ova hastahana ne služi ničemu i predstavlja veliku opasnost za obližnje objekte i ljude koji svakodnevno prolaze pored nje. Godine 2008. je proglašena nacionalnim spomenikom u Bosni i Hercegovini, a (ne)brigu o njoj preuzima Vlada FBiH.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s