Najveće bogatstvo porodice Sabura bilo je strpljenje

Smještena u Starom Gradu, malo iznad Kovača, Saburina kuća predstavlja autentično sjećanje na staru sarajevsku, kazandžijsku porodicu Sabura. Saburina kuća je raskošna, bosanska kuća, građena u osmanskom stilu i po islamskom konceptu življenja.

Porodica Sabur je bila bogata, sarajevska porodica čiji su se članovi bavili zanatstvom i trgovinom. Bili su nadaleko poznati po svome izraženom strpljenju, pa ih u narodu prozvaše saburli porodicom. Pored kuće, Saburi su posjedovali i jedan mlin, kao i nekoliko dućana na Baščaršiji.

Saburina kuća se sastoji od više povezanih cjelina podijeljenih na muški i ženski dio. Muški dio se zove selamluk, a ženski haremluk. Oba djela su imala zasebnu avliju, a u selamluku se još nalazila i štala sa konjima i kočijama. Početkom 20. stoljeća, ženski dio kuće zajedno sa dvorištem je pretvoren u školu koja danas nosi naziv po ovoj porodici. 

Saburina-kuća-1-232215

Posljednji muški potomak porodice bio je Ibrahim-aga koji je umro 1867. godine. Kuću je po ženskoj lozi naslijedila porodica Žiga, a danas je ova kuća u vlasništvu Općine Stari Grad i predstavlja nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Njena rekonstrukcija je završena 2014. godine.

saburina

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u svome vlasništvu ima i jednu originalnu sobu porodice Sabur u kojoj je izložen namještaj i narodna nošnja koja je bila u vlasništvu ove porodice.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s