Na Baščaršijskom trgu, ali i u okolnim sokacima i mahalama, sve je manje tradicionalnih kafana u kojima se poštuje ritual pravljenja i pijenja tradicionalne bosanske kahve/kafe, koja se priprema u bakarnoj džezvi i pije iz fildžana, uz čašu vode i rahatlokum (slatka želatinozna poslastica).

Sarajevo je svoju prvu kafanu dobilo još 1570. godine. Baščaršija i danas nudi mnoštvo kafana u kojima se može osjetiti tradicionalnih duh, ali i dašak modernog, zapadnog ugostiteljstva. Neka od tradicionalnih pića koja se i danas mogu naći u kafanama na Baščaršiji su:

sok od smreke –  osvježavajuće kiselkasto piće od planinske biljke smreke koje se ljeti služi sa ledom

smreka

sok od zove – biljka zova je jedna od najljekovitijih biljaka, a njeni cvjetovi se beru samo kada je sunčano vrijeme i kada su potpuno rascvjetani i sa žutim sladonosnim prahom; od zove se pravi slatki sirup, koji se miješa sa vodom i ledom i služi tokom ljeta

zova

sok od ruže – pravi se od latica posebne sorte ruže koja se zove “đulbešećerka”; latice ruže se pokisele u vodi i puštaju slatkasto-kiselkastu boju i aromu od koje nastaje ružin sirup koji se kasnije miješa sa vodom i ledom i služi tokom ljeta

ruza

boza –  u pojedinim slastičarnama ljeti poslužuju i bozu, poznato sarajevsko osvježavajuće piće od kukuruznog brašna i šećera, koje ima kiselkast okus

boza-007

salep –  slatki napitak salep, kojem pripisuju ljekovita svojstva, pije se vruć, iz malih čaša; predstavlja osušeno, mljeveno korijenje nekoliko vrsta divlje orhideje; na našim prostorima se pravi od gomolja običnog kaćuna

salep

Pored kafana, Baščaršijom se više od 450 godina širi i miris ukusne hrane iz aščinica. Prema predaji, u vrijeme Kraljevine Jugoslavije (1919-1941) iz jedne ovdašnje aščinice se barem jednom sedmično avionom odnosilo jelo na kraljev dvor u Beogradu, najčešće pače, ali i druga jela i poslastice.

Advertisements