Od Kuluk-česma džadesi do Branilaca grada

Današnja ulica Branilaca Grada se već stoljećima smatra jednom od najvažnijih  ulica u gradu. O tome svjedoči historijski pregled imena ove gradske džade koja je također i jedna od najstarijih u gradu, najverojatnije još od druge polovice 15. stoljeća.

Jedno od najstarijih poznatih imena ove ulice bilo je Kuluk-česma džadesi, tj. Put Kuluk česma, a po česmi koja se nalazila na mjestu današnjeg hotela Central. Kuluk je inače sablja, a ime je dobila po Sabljarskoj čaršiji (kulukčijama) koji su se nalazili u produžetku ulice.

Od druge polovice 19. vijeka tu prolazi Galata džadesi, tj. Galata ulica. To ime joj je dato po uzoru na stambolsku četvrt Galata, a predložio ga je čuveni bosanski vezir Topal Šerif Osman-paša (1861-1869). Neposredno pred austrougarsku okupaciju ovaj prostor se navodi i kao Tašlihanska ulica, a po danas nepostojećem Tašlihanu Gazi Husrev-bega koji se nalazio između Bezistana i Hotel Evrope. Sa početkom austrougarske okupacije ulica u svom produženom obliku dobija ime po caru i kralju Franji Josipu I Habsburškom – Franz Joseph Strasse, odnosno Ulica Franje Josipa.

Slijedi nova okupacija, nova kraljevina, pa i novi kralj u imenu ulice – Kralja Petra. O značaju koji je pridavan ovoj ulici slikovito govori i njen naziv iz perioda okupacije 1941-1945. kada je dužinom cijele saobraćajnice ulica nosila oznaku Ulica broj 1. Broj 1 bio je namjenjen za nesuđenog kralja NDH-a, tj. Italijanskog princa od Spoleta. Iako su vlasti zloglasne i zavisne Nezavisne Države Hrvatske rezervirali i ulicu princ je odbio ponuđenu krunu, pa je tako ulica ostala samo Ulica broj 1, ali bez ikakvog imena.

Oslobođenjem Sarajeva, tačnije 6. aprila 1946. godine, kako bilježi Alija Bejtić, u spomen na “…Jugoslavensku narodnu armije, oružanu kopnenu, pomorsku i vazdušnu silu socijalističke Jugoslavije koja je izvojevala pobjedu nad okupatorom…” ulica dobija naziv Ulica JNA. Od početka devedesetih godina XX stoljeća, ova ulica se zove Ulica Branilaca grada

Ova izmjena 8 imena najbolje ilustrira dinamiku historijskih promjena u ovim našim krajevima. 

Izvor: Bejtić A., Ulice i trgovi Sarajeva
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s