Alifakovac -naselje Ali Ufaka ili naselje Ali Fakiha

Na lijevoj obali rijeke Miljacke, iznad naselja Toplik u kojem danas spavaju braća Morići, nalazi se naselje Alifakovac, nastalo u spomen na malog Aliju (Ali Ufaka). Slijedeći puteve nauke, Ali Ufaka se ne može povezati sa Alifakovcem zbog jednostavnog razloga – u turskom jeziku nije moglo postojati ime s pridjevom iza imenice.

Za malog Aliju se smatralo da je bio šejh starog Sarajeva i da je ukopan na alifakovačkom groblju. Navodno, njegov nadgrobni spomenik bez natpisa i danas postoji u ovom groblju. Nad sarkofagom su dva manja nišana, postavljena dosta blizu jedan drugoga. Predanja kažu da je razlog tome upravo taj što je Alija bio niskog rasta.

Historijskih podataka o njemu nema, pa je historija o nastanku ovog naselja ipak malo drugačija. Naselje je dobilo ime po Ali-Fakihu, sarajevskom pravniku i učenjaku iz druge polovine XV stoljeća, koji je u svojstvu svjedoka naveden u Gazi Isa-begovoj zakladnoj povelji 1462. godine.

Danas je ovaj kraj prepoznatljiv po jednom od najstarijih i najljepših muslimanskih grobalja u Sarajevu, na čijem se početku nalazi veliki kaldrmisani plato sa česmom. Za ovaj plato se smatra da su to jedini ostaci kaldrmisane ceste iz XV stoljeća na području Općine Stari Grad.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s