Nit’ ata, nit’ muzike na mejdanu nema

Nekada je grad na rijeci Miljacki imao četiri Muzička paviljona, a danas samo jedan koji se ne koristi za ono za šta je njegova primarna namjena. Nalazi se na At-mejdanu ili trgu sa konjima čiji naziv je nastao nešto kasnije u historiji ovoga grada. Prvobitni naziv za ovaj trg bio je Sijaset-mejdan, po turskoj riječi siyaset koja znači kazna (a može se prevesti i kao “politički centar”). U najstarijem periodu Sarajeva, ovo mjesto je bilo mjesto trgovine roblja i mjesto izvršenja smrtnih kazni vješanjem.

 U 16. stoljeću, na prostoru At-mejdana izgrađena je džamija i mekteb, a u 17. stoljeću medresa i biblioteka. Urbanizacijom od strane austrougarske uprave u Sarajevu, ovi objekti su srušeni do temelja i 1911. godine u središnjem dijelu trga izgrađen je Muzički paviljon sa kafanom, prema projektu arhitekte Josipa Pospišila. Trg je projektovan kao park sa zasadima zelenila, klupama i stazama za šetnju.

atmejdan

U ovom Muzičkom paviljonu, tokom praznika se mogla čuti vojna “limena glazba”. Paviljon je srušen prilikom njemačkog bombardiranja Sarajeva 1941. godine. Danas se na ovom mjestu nalazi Muzički paviljon čiji je prostor pretvoren u kafanu iz kojeg dopire samo muzika sa radio stanica. Na ovom području je osnivač Sarajeva, Isa-beg Ishaković, izgradio i svoje upravno središte, dvor (saraj), po kome je grad dobio ime (Saraj-ovasi; tur. saraj – dvor, i ovasi – polje), 1454/1455. godine. Godine 1856. na ovom prostoru je završena gradnja vojne kasarne koja i danas služi kao namjenski objekt.

U narodu se pripovijedalo da su upravo na At-mejdanu, za vrijeme popodnevne molitve u Bakrbabinoj džamiji, na prevaru uhapšena braća Morići. Vezane lancima provela ih je straža kroz čaršiju da ih zatvore i smaknu u sarajevskoj tvrđavi. Nešto kasnije, ovaj trg je postao mjesto političkih sukoba, pa se njegov naziv mijenjao sa promjenama ideologija vlastodržaca. Pored gore navedena dva naziva, ovo je bio i Filipovića trg, Trg cara Franje Josipa I, Trg cara Dušana, Park Edhema Mulabdića…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s