Kuća Silvije Strahimira Kranjčevića u srcu Sarajeva

U starogradskoj ulici Telali, koja je dobila to ime negdje oko 1885. godine po staretinarima – vlasnicima radnji sa starom robom, koji su glasno reklamirali (telali) svoje proizvode, sakrivena je kuća jednog od najvećih hrvatskih pjesnika Silvije Strahimira Kranjčevića.

Izgrađena krajem 19. stoljeća, ova stambena zgrada je bila dom mnogim sarajevskim porodicama, ali i gostima koji su željeli živjeti u gradu na Miljacki i u njemu pronalaziti inspiraciju za svoja najveća umjetnička i kulturna dostignuća. Jedan od njih je bio i hrvatski pjesnik Silvije Strahimir Kranjčević, rođen u Senju 1865. godine, koji se doselio u Sarajevo krajem devetnaestog stoljeća u potrazi za poslom. Stigao je 1893. godine, na nagovor K. Hörmanna, austrougarskog povjerenika za kulturu. Hörmann je pokrenuo književni časopis Nada, koji je trebao biti režimskim listom na području BiH, ali je pravi urednik bio Kranjčević, koji je, u devet godina koliko je Nada izlazila (1895–1903), stvorio najutjecajniji i, po općem uvjerenju, najbolji južnoslavenski književni časopis na prijelazu stoljeća.

Nakon što se Nada ugasila, Kranjčević je 1904. godine bio postavljen za direktora trgovačke škole. Godine 1898. objavljene su mu Izabrane pjesme, koje su ga promovirale u vodećega hrvatskoga pjesnika. Treća zbirka Trzaji objavljena je 1902. godine, a posmrtno je 1908. godine objavljeno i divot-izdanje Pjesama, koje Kranjčević nije dospio prirediti.

Kranjčević se kao mladi pjesnik formirao pod pretežitim utjecajem A. Šenoe i A. Harambašića u duhu dotadašnjega domoljubnoga pjesništva sa izrazito patetičnim stilom. Veličao je nacionalnu prošlost, ali je uveo i jasnije socijalne motive. U svojim tekstovima on slavi ljudsku pamet i slobodnu misao, a zbog jasno prikazanog otpora prema kršćanskim dogmama bio je metom stalnih napadaja katoličke kritike. Njegovo pjesništvo doživjelo je definitivno priznanje i potpunije razumijevanje nakon II svjetskog rata. Danas se općenito smatra najvećim devetnaestostoljetnim pjesnikom sa ovih prostora.

Umro je u Sarajevu 1908. godine, u kući na adresi Telali br. 12. Povodom obilježavanja 100 godina od smrti ovog pjesnika, na njegovoj kući je 2008. godine postavljena i otkrivena spomen ploča, autorski rad akademskog kipara Stijepe Gavrića. Spomen ploču je postavilo Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s