Hadži Šabanova kafana sa Bentbaše

Premda prva sarajevska kafana datira još od 1592. godine, hadži Šabanova kafana sa Bentbaše je bila jedna od najpoznatijih kafana staroga Sarajeva. Sa svoja dva i po stoljeća života, smještena ispod Jekovca, Babića bašče i bentbaških pećina, milovana Miljackom, ova kafana je bila jedno od najomiljenijih sastajališta Sarajlija.

Za hadži Šabanovu kafanu, u kojoj se opijum redovno pušio iz nargila koje su krasile cjelokupan ambijent, smatralo se da je vrelo svih novosti staroga Sarajeva. Upravo se u ovoj kafani pojavio i prvi fonograf (preteča gramofona) u Sarajevu, okupljajući stotine znatiželjnih Sarajlija. Njena izuzetno pogodna lokacija, na samom ulazu u grad Sarajevo, dovodila je mnoge goste prolaznike. Kako je Sarajevo bilo čuveno trgovačko središte ovog dijela Europe, venecijanski, dubrovački, carigradski i drugi znameniti trgovci nisu mogli doći u Sarajevo, a da ne posjete hadži Šabanovu kafanu na Bentbaši.

saban

Hadži Šaban, porijeklom Arnaut, bio je vičan i vješt u poslu, pa je njegova kafana, urađena po carigradskom uzoru, bila ujedno i najmodernija kafana starog Sarajeva. Osim prave jemenske kafe, koja se nije mljela u mlinovima, nego tukla u havanu, gosti su se služili raznim sokovima, gurabijama, đulbešećerom, rahatlokumom… U hadži Šabanovoj kafani su se mogle pročitati i turske novine, a za razonodu gostiju je služio i čitav niz društvenih igara, kao što su tavla, domine i šah te razni muzički instrumenti, kao uk, kaanun i drugi.

Sve do 1942. godine ova je kafana bila mjesto susreta Sarajlija, kada ju je tadašnja gradska administracija srušila kako bi proširila magistralnu cestu od Sarajeva prema Palama. Iz dana u dan, staro Sarajevo je nestajalo, a za njim su ostale samo uspomene, poput ove na hadži Šabanovu kafanu. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: