Tašlihan – kameni svjedok zaboravljene historije

Od svih hanova koji su izgrađeni na prostoru starog Sarajeva, najmonumentalniji je bio Gazi Husrev-begov karavansaraj, poznat pod imenom Tašlihan. Tašlihan, u prevodu kameni han, se nalazio na mjestu današnje bašte hotela “Evropa”. To je bila zgrada na dva sprata, izgrađena od kombinacije kamena i sedre, iznad kojeg su se uzdizale kupole i bačvasti svodovi prekriveni olovom.

Tašlihan je treći po redu han izgrađen u Sarajevu, u periodu od 1540. do 1543. godine. Bio je najizrazitiji trgovački han, naslonjen na bezistan – robnu kuću dugu 106,5m u kojoj je bilo smješteno 52 dućana. I Tašlihan i Bezistan su predstavljali ogledalo grada Sarajeva, kroz različite periode. U sretna i lijepa vremena, na ovom mjestu je “izviralo zlato, blagostanje i bogatstvo” Sarajlija. Sa druge strane, u crne dane, Tašlihan i Bezistan bi stradali zajedno sa Sarajevom i Sarajlijama. U požaru od 1697. godine, obje pomenute građevine su gotovo do temelja bile zahvaćene vatrom i uništene. I to ne bi jedina njihova smrt. Rađali su se zajedno i umirali više puta.

Dok Bezistan još uvijek ponosno stoji na svome mjestu i predstavlja ono što je njegova prvobitna namjena (mjesto susreta, kupovine i prodaje različitih proizvoda…), Tašlihan postaje veliko arheološko područje proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine koje čeka na bolje dane u kojima će se vratiti njegov prvobitni sjaj.

Autor: Tarik Jažić
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s